Paneel verwarming voor duurzame warmte

Ieder huis in Nederland moet verwarmd worden, daar ontkomen we niet aan, anders wordt het ’s winters nu eenmaal veel te koud. Er zijn echter wel verschillende manieren om dit te doen en een van de nieuwste opties is de paneel verwarming. Bij veel mensen zal dit nog heel onbekend zijn, zij kennen vooral centrale verwarming, houtkachels en eventueel vloerverwarming. Nadeel van al deze systemen is echter dat ze niet echt duurzaam te noemen zijn, in tegenstelling tot paneel verwarming. Centrale verwarming en vloerverwarming werken vaak op gas, een fossiele brandstof die dan misschien minder schadelijk is bij verbranding dan olie of kolen, maar niettemin alsnog geen goede bijdrage levert aan het milieu. Om nog maar te zwijgen over de schade die kan ontstaan bij opwekking ervan, zoals de mensen in de provincie Groningen nu ruimschoots ondervinden. Een houtkachel is al duurzamer, in de zin dat er natuurlijk steeds nieuwe bomen geplant kunnen worden, die als ze groot geworden zijn gekapt kunnen worden voor het haardvuur. Maar we kunnen nooit voor iedereen voldoende hout bij elkaar krijgen, daarvoor ontbreekt gewoon de ruimte. Paneel verwarming werkt op stroom, wat als voordeel heeft dat dit op een groene manier opgewekt kan worden. Je kunt hiervoor groen inkopen bij je energieleverancier, waardoor jouw panelen werken op waterkracht, windkracht of zon. Of je kunt er natuurlijk voor kiezen om jouw paneel verwarming te combineren met de aanleg van zonnepanelen op jouw dak. Dan wordt de energie die nodig is voor het verwarmen van de woning meteen daar opgewekt waar deze gebruikt gaat worden. Op die manier zorg je er voor dat paneel verwarming echt heel duurzaam is en dat jij met het verwarmen van jouw woning niet bijdraagt aan de uitstoot van schadelijke stoffen en het schaden van het milieu.

De werking van paneel verwarming

Hoe werkt paneel verwarming nu precies? Iedereen zal wel bekend zijn met het principe van infrarood straling, dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in speciale lampen die gebruikt kunnen worden om de spieren te laten ontspannen. De straling is geheel onschadelijk en zorgt ervoor dat je lichaam goed opgewarmd wordt. Dit is bij paneel verwarming eigenlijk hetzelfde. De panelen verwarmen niet de lucht in een ruimte, maar ze stralen rechtstreeks warmte uit naar mensen en objecten. Je wordt daardoor dus meteen zelf door de stralen opgewarmd. Jij straalt zelf vervolgens deze warmte weer uit, waardoor ook de lucht in de kamer uiteindelijk warmer zal worden. De werking kun je vergelijken met de zon die de aarde opwarmt en de aarde die aan het eind van een warme dag nog warmte uit blijft stralen naar de omgeving. Doordat paneel verwarming jouw rechtstreeks verwarmd, is de werking veel efficiënter dan bijvoorbeeld het geval is bij centrale verwarming. Daarnaast is het ook nog eens zo dat als jij in een bepaalde ruimte niet aanwezig bent, je de panelen uit kunt schakelen, net als wanneer je vindt dat het er warm genoeg is. Op dat moment zal de paneel verwarming geen energie verbruiken en dat scheelt natuurlijk ook weer sterk in jouw totale energieverbruik. Doordat de panelen jou rechtstreeks verwarmen, doen ze ook heel snel na inschakeling weer hun werk, wat het dus overbodig maakt om ze onnodig aan te laten staan. Al deze zaken geven wel aan dat paneel verwarming veel duurzamer is dan andere vormen van verwarming:

  • het werkt niet standaard op fossiele brandstoffen, maar je kunt gebruik maken van groene stroom
  • je kunt door middel van zonnepanelen zelf de nodige energie opwekken voor de panelen
  • personen worden efficiënter verwarmd, waardoor een lage stand voldoende is voor een aangename temperatuur
  • ieder paneel kan op elk moment aan en uit geschakeld worden, er is dus geen sprake van sluipverbruik

Eenvoudig te plaatsen

Er zijn hierboven al voldoende redenen genoemd waarom je voor paneel verwarming zou kunnen kiezen. De duurzaamheid en efficiëntie zijn echte pluspunten, net als het feit dat het een zeer aangename manier van verwarmen is. We noemen hier nog een pluspunt en dat is het feit dat de panelen erg eenvoudig te plaatsen zijn. In principe hoeft er geen installateur aan te pas te komen, je hoeft ze enkel aan te sluiten op het stroomnetwerk. Nog een groot pluspunt is dat paneel verwarming weinig ruimte inneemt. Je kunt ze bijvoorbeeld aan het plafond plaatsen, waar ze helemaal niet in de weg zitten. Zo houd je de muren vrij om bijvoorbeeld kasten tegen aan te kunnen zetten. Daarnaast is er ook nog het voordeel dat je een infrarood paneel daar kunt plaatsen waar jij het meest warmte nodig hebt. Heb jij het vaak koud tijdens het werken in jouw werkkamer? Plaats dan paneel verwarming boven jouw bureau en je zult het in het vervolg altijd behaaglijk warm hebben. Een laatste pluspunt is dat je niet langer last zult hebben van koude plaatsen in een ruimte, bijvoorbeeld bij het raam of bij deuren. De verspreiding van de warmte is namelijk veel gelijkmatiger. Als de punten van duurzaamheid en efficiëntie je nog niet overtuigd hadden, dan zullen deze laatst genoemde voordelen dat waarschijnlijk alsnog doen. Ben jij benieuwd naar de kosten van paneel verwarming en zou je hier graag eens wat meer informatie over willen, neem dan contact op met Infraroodpanelen Parkstad. Zij zijn een echte specialist op dit gebied en kunnen jou alles vertellen wat je wilt weten over de voordelen en de werking van paneel verwarming.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn