Waarom een huis verkopen met makelaar?

Waarom een huis verkopen met makelaar?Vorig jaar hebben we ons huis verkocht. Dat is een intens proces geweest, want we zijn meer dan een jaar bezig geweest. Vrienden van ons kozen voor hun huis verkopen zonder makelaar en wilden dat wij hetzelfde gingen doen. Zij overtuigden mijn vrouw op een avond en vertelden dat zij duizenden euro’s over kon houden door niet te kiezen voor een huis verkopen met makelaar. Zij zouden wel helpen met het maken van de foto’s en het plaatsen van het huis op het internet, want dat was bij hen ook bijzonder goed, gemakkelijk en snel verlopen. Ik was erop tegen, ik wilde het niet op die manier doen, maar mijn vrouw heeft (blijkbaar) de broek aan in huis. Na een maand was alles klaar. Er waren foto’s, er was een beschrijving (geregeld door een of andere freelancer) en nu zou ons huis binnen de kortste keren verkocht worden. Mooi niet dus. Het duurde maanden voordat er mensen kwamen die echt interesse hadden en zij wilden geen huis kopen wanneer er geen makelaar bij betrokken was. Toen we eenmaal duizenden euro’s uitgegeven hadden aan het hele traject heb ik de stekker eruit getrokken. We kozen voor een huis verkopen met makelaar.

Huis verkopen met makelaar – binnen drie weken klaar

Toen ik besloot voor een huis verkopen met makelaar was mijn vrouw furieus. Het zou haar wel lukken zei ze, maar na meer dan € 3000 aan advertentiekosten en meer was ik er klaar mee. Via de website huisverkopenmakelaar.nl ‘Huis Verkopen Makelaar’ kwam ik handige tips tegen die ik direct gebruikt heb. Met die tips vond ik een geschikte makelaar in de buurt die aantoonbaar succes had geboekt en die een eerlijk tarief hanteerde. Hij raadde aan om alle advertenties direct te verwijderen en zijn aanpak te kiezen. Nog geen drie weken later hadden we ons huis verkocht voor € 12.000 meer dan we eigenlijk als vraagprijs gesteld hadden. Mijn vrouw had niets meer te klagen en we hadden de kosten terugverdiend van haar aanpak. De dubbele woonlasten hebben er echter voor gezorgd dat we alsnog geen enkele reserve meer hebben. Daarom is mijn advies:

  • huis verkopen – makelaar inschakelen.
  • Al het werk werd uit handen genomen, zelfs de rondleidingen en al het contact met de mensen die interesse hadden.
  • De professionele aanpak van de makelaar zorgde ervoor dat hij de potentiële kopers tegen elkaar uit kon spelen, iets wat ons meer geld opleverde. Dat had ik mijn vrouw eerlijk gezegd niet zien doen.

En die vrienden dan?

Een week na de verkoop van ons huis kwamen de vrienden langs die ons aangeraden hadden om te kiezen voor een huis verkopen zonder makelaar. Zij gaven na een paar drankjes toe dat zij al interesse hadden gekregen voor hun huis voordat het huis te koop gezet was. Die geïnteresseerden hebben zij direct verteld dat het huis in de verkoop ging en dat er geen makelaar bij aangetrokken werd om zo de kosten lager te houden. Dat laatste zorgde ervoor dat de mensen direct wilden komen kijken, omdat zij vreesden dat de vraagprijs omhoog zou gaan wanneer er gekozen werd voor het huis verkopen met makelaar. Mijn bescheiden mening: ik denk dat deze vrienden (die ik niet meer spreek) veel meer geld hadden kunnen krijgen voor hun huis wanneer zij direct gekozen hadden voor het huis verkopen met makelaar, omdat zij een gewild vastgoedobject hadden. En de woning waarin zij nu wonen, daar zou ik eigenlijk voor geen goud in willen wonen – maar ja, wat moet je als je geen budget meer hebt?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn