Startershypotheek: meer vragen dan antwoorden

Voor de mensen die voor het eerst op zoek gaan naar een huis op de woningmarkt, zijn er meer vragen dan antwoorden.

  • Waar moet je op letten?
  • hoe hoog kun je bieden?
  • hoe gaat het bieden in zijn werk?
  • en waar wil je precies een woning kopen?

Het is geen kleine uitgave, het is niet iets wat je even op het internet kunt vergelijken en het is altijd een beslissing met grote consequenties. Het is vooral lastig omdat de kosten voor het kopen van een huis enorm hoog liggen. Het is geen kleine uitgave en met je spaargeld kom je er vaak niet. Je hebt verder ook vaak vrij weinig inkomen, waardoor een hypotheek lastig wordt. Tenzij je kiest voor een startershypotheek, want die is speciaal opgericht voor de mensen die starten op de huizenmarkt. Helaas gaat het ook hier om meer vragen dan antwoorden en het doolhof rond de startershypotheek zorgt ervoor dat extra hulp bijzonder wenselijk is. Zoals de hulp van HypAdvies (hypadvies.nl) rond de regels en mogelijkheden rond een startershypotheek. Dan weet je namelijk wél waar je op moet letten en waar de exacte kansen liggen wanneer jij op zoek gaat naar jouw eerste huis.

Startershypotheek maakt een huis kopen mogelijk – en dan?

Wanneer je met een startershypotheek op zoek gaat naar een woning, dan zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Hierbij kun je denken aan de problemen rond het kiezen van een stad of locatie. Heb je al werk, dan wordt het natuurlijk makkelijker omdat je rekening kunt houden met de reistijd. Vraag je hierbij wel af of dit een baan is die je de komende jaren wilt blijven doen of dat je op zoek wilt gaan naar ander werk. Je kunt niet oneindig gebruikmaken van de startershypotheek, dus de juiste woning kiezen is een goed begin. Waar je ook rekening mee moet houden, is de vraag of je alleen woont, met iemand anders gaat samenwonen of dat je al rekening moet houden met gezinsuitbreiding. Andere punten waar je rekening mee kunt houden zijn ruimte rond het huis, zoals een tuin of een schuur, een eigen oprit en het aantal badkamers. Dat je gebruikmaakt van een startershypotheek betekent niet dat je geen wensen of eisen mag hebben. Sterker nog, ook bij een startershypotheek is het verstandig om te redenen vanuit de eisen die je hebt, samen met de mogelijkheden die de markt op dit moment biedt. Zo krijg je namelijk het meeste uit je startershypotheek.

Op zoek naar je eerste woning

Het zoeken naar je eerste woning is een spannend proces waarbij het van belang is dat je niet te veel haast maakt. Genoegen nemen met iets minder dan je eigen eisen lijkt aantrekkelijk in de huidige woningmarkt, maar dat is niet hoe het werkt. Je bent niet op zoek naar een woning voor een paar weken, maar een woning waar je met gemak een aantal jaar kunt blijven wonen. Heb je in de tussentijd geld af kunnen lossen op je hypotheek, dan ben je niet langer een starter en heb je vaak aanzienlijk meer mogelijkheden om verder te groeien op de woningmarkt. Zeker wanneer je vervolgens ook nog een hoger inkomen hebt. Daarom is het juist belangrijk dat de eerste woning een optie is waar je gelukkig mee kunt zijn voor een langere tijd, omdat je dan meer kansen hebt wanneer je op zoek gaat naar een volgende woning. Hoe dan ook, we wensen je veel plezier met het zoeken naar de woning die bij je past in Nederland!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn